Οι Δικές μας Αντιπροσωπείες
Για τον Κυνηγό

Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ

 1. Έχε πάντα το νου σου, ότι ο αχώριστος σύντροφος σου – το όπλο σου εκπροσωπεί το θάνατο
 2. Πριν γεμίσεις το όπλο σου ρίξε μια ματιά στο εσωτερικό των καννών, μήπως έχει μείνει τίποτα μέσα. Αυτό να συνηθίζεις να το κάνεις σε κάθε βολή.
 3. Μη χρησιμοποιείς ποτέ το όπλο σου για να χτυπάς κλαδιά ή τα σχοινιά κ.λπ. για να προγκήξεις θήραμα, διότι ενδέχεται να μείνει εντός των καννών κομμάτι κλαδιού, φύλλων κλπ και να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά το όπλο, αλλά και εσύ να κινδυνεύσεις.
 4. Ποτέ μην κρατάς το όπλο σου στραμμένο προς τους συντρόφους σου.
 5. Έστω και αν είσαι βέβαιος ότι το όπλο σου άδειο, να του συμπεριφέρεσαι πάντοτε σαν να είναι γεμάτο.
 6. Μη λησμονείς ποτέ! Να το γεμίζεις μόνο όταν εισέρχεσαι στο κυνήγι και να το αδειάζεις όταν εξέρχεσαι από αυτό.
 7. Μη το στερεώνεις ποτέ όρθιο το όπλο σου, είτε γεμάτο είναι, είτε άδειο, σε τοίχο, δέντρο, φράκτη κλπ, διότι πάντα η ουρά σκύλα η απροσεξία οποιαδήποτε, κρύβει κίνδυνο
 8. Ποτέ μη πηδήσεις χαντάκι ή φράκτη κλπ, αν δεν αδειάσεις το όπλο σου. Μην εμπιστεύεσαι στην ασφάλεια, μηχάνημα είναι και αυτή και χαλάει.
 9. Μην πυροβολείς ποτέ αν δεν είσαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει άνθρωπος ή ζώο στη διεύθυνση της βολής σου, έστω και σε μεγάλη απόσταση , γιατί μη ξεχνάς τα συσσωματώματα. Ακόμα μην πυροβολείς ποτέ σε καμπές οδών.
 10. Μην πυροβολείς ποτέ μέσα σε λόγγο, μόνο και μόνο επειδή άκουσες κάποιο θόρυβο που σου άφησε την εντύπωση ότι είναι θήραμα. Μπορεί να είναι θήραμα μπορεί όμως να είναι άνθρωπος ή κατοικίδιο ζώο.
 11. Πάντοτε σφύριζε και φώναζε συχνά σε παγάνα μέσα σε λόγγο όταν παγανίζεις για μπεκάτσες, ή ακόμα όταν διέρχεσαι οποιαδήποτε εποχή πυκνό λογγιά ή πευκιά όπου μπορεί να σε τουφεκίσουν, ή να τουφεκίσεις άθελα σου συνάδελφο σου.
 12. Ποτέ σου μην πυροβολείς πριν φέξει καλά, σε όποιο κυνήγι και αν είσαι. Κακό κάνεις στον εαυτό σου και τους άλλους. Αν μάλιστα είναι Σεπτέμβριος , Ε τότε το πρωί ούτε ένα τρυγόνι δεν θα βρεις.

  Πολυχρόνης Α. Βερυκάκης
  Πιστόλια - Περίστροφα - Σφαίρες - Όπλα Κυνηγού